Silicon Valley

HBO:lta tuleva Silicon Valley on hauska sarja, mutta se ei ole satiiri.

Epäilen sen johtuvan siitä, että Mike Judge tykkää ihmisistä liikaa tehdäkseen heistä raakaa pilaa. Se näkyi jo King of the Hillissä, joka on eräs kaikkien aikojen amerikkalaisista animaatiosarjoista juuri tästä syystä. Päähenkilöt eli Hillin perhe ovat näennäisesti juntteja — tai siis oikeasti juntteja — mutta he ovat myös pohjimmiltaan hyväsydämisiä ihmisiä, joten Judge ei henno tuomita heitä (heh heh, hauska nimivits–ÄH).

Silicon Valley suhtautuu päähenkilön eli Richard Hendricksin tavoitteisiin sympaattisesti. Sarjan sävy on tietävä ja kielenkäyttö ruokotonta. Yksityiskohdat ovat oikein ja cameorooleissa vierailee Piilaakson julkkiksia. Sivuhenkilöt ovat karikatyyrejä. Puhe yliopistokoulutuksen turhuudesta on ehtaa Piilaaksoa, mutta huoli auton ovien avautumissuunnasta on vain hauska gag. Siinä ei ole mitään vikaa, sillä hyvien slapstick-vitsien keksiminen on pirullisen vaikeaa. Näytin ovikohtausta puolisolleni ja kikatin mielipuolisesti.

Mutta se ei ole satiiria.

En tarkoita, että satiiri olisi automaattisesti parempaa kuin pelkkä huumori. Jokainen hauskojen juttujen kirjoittamista kokeillut tietää, että se on pirull… ääh, siis todella hankalaa. Satiiri on vain erilaista, sillä on toisenlaiset tavoitteet ja siksi toisenlaiset keinot.

Sitä paitsi kakkoskauden lopetus oli ärsyttävä cliffhanger. Toisaalta: alkaisipa kolmas kausi pian.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *