Hittien hintalapuista

Nykyanimaatiot kirkkaasti Suomen elokuvahistorian kalleimpia (HS) : Ehkä hieman yllättäen Jäätävä polte on yhä tämän maan kallein näytelmäelokuva.

Se sen sijaan ei ainakaan periaatteessa ole kovin yllättävää, että inflaatiokorjattujen kalleimpien suomalaisleffojen listalla on vain vähän elokuvia, jotka ns. ansaitsisivat olla siellä. Markkoja ja euroja on poltettu aika monen jo unohdetun (Amazon) tai unohtamisen arvoisen (Lupaus) elokuvan työstämisessä.

Mutta sitä mää kyllä ihmettele kauhiast, kuinka Solar Filmsin hittikimara loistaa listalla poissaolollaan. Minä kun tosissani luulin, että näihin Matteihin ja Pahoihin häjyihin olisi käytetty ainakin kotimaisittain katsottuna ihan kunnolla rahaa, mutta ei näemmä sitten.

Toki itseäni lohduttaa suuresti, että suomalaisen elokuvakentän rahanjaossa Äideistä parhaimman kaltaiset elokuvat nähdään isomman rahatukun arvoisina kuin Solar Filmsin räjähtelyt ja mäjähtelyt, mutta sittenkin: niin tyylikkäitä elokuvia kuin Klaus Härö tekeekin, niin ei tätä rahanjaon todellisuutta kyllä valkokankaalta tarkasteltuna arvaisi.

Entä kuka muistaa, kuinka paljon Kalle Holmbergin Rauta-aika maksoi?

Ulkomailta taasen, samasta aihepiiristä: The Most Expensive Movies Of The Past Decade (io9). Yhteenvetävät, että vaikka kalleimmat elokuvat eivät olisi viime vuosina kallistuneet, niin hullunhintaisia tehdään koko ajan enemmän.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *