Miksi Conan O’Brienin ohjelma sössittiin?

Näyttää siltä, että Conan O’Brien ottaa NBC:ltä kipurahat (ehkä 30 miljoonaa dollaria) ja jättää Late Nightin. Mutta miksi? Välitön syy on tietenkin se, että kanava ilmoitti myöhentävänsä Late Nightin esitysaikaa, mistä taas seuraa katsojalukujen pudotus, eli toisin sanoen NBC kusee O’Brienin muroihin.

Mutta miksi? Siksi, että NBC:n pomo Jeff Zucker päätti säästää rahaa tunkemalla Jay Lenon tuntisen ohjelman primetimeen viitenä päivänä viikossa. Säästöt syntyivät siitä, että viisi tuntia Lenon talkshow’ta on selvästi halvempaa kuin viisi tuntia tv-draamaa.

Tai niin ainakin teoriassa. Käytännössä kävi niin, että Leno veti selvästi vähemmän katsojia kuin aiemmin samalla paikalla näytetyt ohjelmat, mikä taas aiheutti pirusti harmia NBC:n paikallisille lähetyksille, joiden illan pääuutislähetys on kello 23.

Systeemihän toimii Yhdysvalloissa niin, että kanava (NBC, ABC, CBS, Fox) lähettää joka päivä tiettyyn aikaan tietyn määrän ohjelmaa, ja paikalliset kanavat – jotka ovat itsenäisiä yrityksiä, mutta sitoutuneet yhden emokanavan ohjelmistoon – täyttävät aukot miten lystäävät. Tv-uutiset ovat perinteisesti olleet niille erittäin tärkeitä, koska ne ovat katsottuja ohjelmia, joiden mainosaika on kallista ja tekeminen suhteellisen halpaa.

Mutta jos ihmiset vaihtavat kanavaa jo uutisia edeltävän ohjelman aikana, eivät he palaa takaisin katsomaan uutisiakaan, ja siinä menevät mainostulot: estimate made by a former NBC Universal executive who is including everything from the cost of building Conan O’Brien’s new Tonight Show studio in Los Angeles to the cost of paying him off […] Adding the damage to primetime ratings, and to revenue from affiliates and NBC-owned local stations […] “It’s easily over $200 million,” he says.

Jep: suunniteltu Jay Leno -säästö muuttuikin 200 miljoonan dollarin takaiskuksi. Ei ihme, että NBC pyörsi suunnitelmansa, heivasi Lenon myöhempään esitysaikaan (puolituntinen show klo 23.35) ja samalla teki pahat oharit Conan O’Brienille, joka oli odottanut pääsyä iltaohjelmien lippulaivan ruoriin jo vuosikaupalla.

Rahasta siinä on kyse.

Ota osaa keskusteluun

3 kommenttia

  1. Niinpä, tämähän se on. Sitten sitä juostaan ympäriinsä haukkumassa Conania ja sanomassa miten ”tässä nyt on vain kyse siitä miten O’Brien sössi” vaikka Leno vei ensin Conanin katsojista varmasti ison osan ja karkoitti samalla kaikki muut katsojat aika tehokkaasti kanavalta.

    Kaiken kaikkiaan, OMA MOKA. Ei riitä kyllä yhtään sympatioita NBC:lle – Conan kumminkin odotti tuota hommaa vuositolkulla ja sitten se nykäistään seitsemän kuukauden päästä siltä käsistä pois ja samalla sanotaan että mitään vanhoja sketsejä et sitten käytä ja paskaa et saa meistä puhua.

    Stalkkasin Twitteriä ja löysin niin tieni tänne purkamaan turhautumisiani.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *