Alice in Wonderland, Konsertti, Tappava ase, Freetime Machos, An Education

Alice in Wonderland

Tim Burtonin stereoskooppisekoilu Alice in Wonderland ei ole erityisen kiinnostava elokuva. Sen kolmiulotteisuudella ei ole minkäänlaista vaikutusta. Johnny Depp esittää samaa sekopäätä kuin koko 2000-luvun. Tarinan reboottauksella ei saavuteta eikä menetetä mitään. Tuotanto- ja pukusuunnittelu on toki hienoa, mutta että kokoillan elokuva… meh.

Freetime Machos on julmetun hyvä dokkari. Ohjaaja Mika Ronkainen seuraa jälleen oululaisten äijien rugbyjoukkuetta (vrt. Huutajat-kuoro), joten huomio kiinnittyy miesten väliseen ystävyteen. Sillä eihän näistä kavereista urheilusankareiksi ole, vaikka yrittäisivätkään – ja yleensä eivät yritä. Sen sijaan tärkeimmiksi nousevat pelireissut bussissa, yleinen homososiaalisuus ja parisuhdepohdinnat. Vakavuus ja huumori elävät elokuvassa mainiosti rinta rinnan.

Konsertti oli juuri niin sentimentaalinen kuin mainoksista voi päätellä. Koomisuus pohjautuu etnisiin stereotypioihin ja kyyneliä tiristetään taiteelle elämänsä uhraavista ihmisistä. Mainittakoon, että lopun Tšaikovski kuulosti leffateatterin äänentoistolla aika hitsin hienolta. Aiheeseen liittymättömiä miinuspisteitä siitä, että vieressä istuneen pariskunnan setäosapuoli totesi jok’ikisen repliikin jälkeen ”oho”, ”aha” tai ”haha!”

Sen sijaan An Education on toisella tavalla sentimentaalinen, nimittäin minulle sopivalla tavalla. 1960-luvun Iso-Britannia on jämähtänyt paikka, joten hienolla autolla sateessa paikalle huristava hurmurimies vaikuttaa parhaalta asialta, joka voisi tapahtua lukiolaistytölle. Nuoruuden viattomuutta, aikakauden muutosta ja vastuuta omasta tulevaisuudesta – siinä resepti mainioon pikku elokuvaan, joka aivan viime metreillä tosin saarnaa aika ronskisti.

Lethal Weapon tsekattiin uuden leffapodcastin alkuharjoituksena. Onhan se ihan viihdyttävä, mutta ehkä multa puuttuu henkilökohtainen teini-iässä luotu suhde elokuvaan, joka tekisi siitä mulle ikuisesti tärkeän, kuten toveri Pesoselle on käynyt. Kysymys: kumpi on arkkityyppisempi kasarileffa, Lethal Weapon vai Beverly Hills Cop? (Podcastin ensimmäinen nauhoitus on jo tehty, mutta sitä ei ole vielä julkaistu. Pian, aivan pian.)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *